Passionate People

Lifestyle Ideeën en informatie voor mensen


met nood aan ondersteuning.

Welk loophulpmiddel is geschikt voor jou ?

Loophulpmiddelen kunnen steun bieden aan mensen met loopproblemen en de veiligheid, onafhankelijkheid en het zelfvertrouwen van gebruikers verhogen. Het begrijpen van de verschillende loophulpmiddelen zal je helpen de juiste keuze te maken.

Wandelstokken

Wandelstokken bieden een effectief ondersteuningsniveau als ze op de juiste manier worden gemeten en gebruikt. Wandelstokken vormen een contactpunt met de grond, waardoor de steunbasis wordt vergroot. Dit kan helpen om evenwichtsproblemen of milde instabiliteit tegen te gaan. Het is belangrijk dat de wandelstok op de juiste hoogte staat om voldoende ondersteuning te bieden en slechte houdingen te voorkomen. Daarom is het belangrijk om goed advies te krijgen bij het kiezen van een wandelstok.

Om een ​​wandelstok te meten, plaats je deze ongeveer 15 cm van de buitenkant van de voet en zorg je ervoor dat de hoogte van de handgreep ter hoogte van de pols ligt. De pols moet ongeveer 20 graden worden gebogen wanneer de wandelstok wordt gebruikt.

Hoewel krukken soms worden voorgeschreven na een verwonding, hebben ze over het algemeen meer contra-indicaties voor gebruik dan wandelstokken en zijn ze zelden geschikt als langdurige loophulpmiddelen.

Gespecialiseerde wandelstokken zijn ook beschikbaar om meer comfort en stabiliteit te bieden. Wandelstokken met een anatomisch handvat kunnen handig zijn voor gebruikers met artritis of andere moeilijkheden aan de handen. Deze handgrepen zijn beschikbaar voor rechtshandigen en linkshandigen voor meer comfort en functionaliteit.

Wandelstokken met drie of vier poten bieden extra stabiliteit. Ze moeten echter verder van het lichaam worden geplaatst en kunnen dus andere houdingsproblemen veroorzaken die gevolgen hebben op het lopen en het evenwicht. Ze moeten daarom zorgvuldig worden gekozen. Desondanks zijn deze wandelstokken geschikt voor mensen met een beperktheid aan één zijde na een beroerte of een neurologisch letsel.

Looprekken

Looprekken bieden meer ondersteuning voor gebruikers vanwege de vele contactpunten met de grond. Ze vormen hierdoor een betere steunbasis. Er zijn verschillende types looprekken beschikbaar, die zorgvuldig moeten worden geselecteerd op basis van het ondersteuningsniveau en de omgeving van de gebruiker.

De standaard looprekken hebben vier poten met rubberen einddoppen en bieden geweldige ondersteuning. Ze zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis, voor gebruikers die een deel van hun gewicht willen ondersteunen tijdens het lopen of voor gebruikers die een zeer stabiele basis nodig hebben. De looprekken moeten bij elke stap naar voren worden getild, wat omslachtig kan zijn, maar bieden een hoge mate van stabiliteit.

Rollatoren zijn vergelijkbaar met standaard looprekken, maar hebben twee kleine wielen aan de voorkant en twee einddoppen aan de achterkant. Ze bieden steeds een hoge mate van ondersteuning en kunnen worden gebruikt om een ​​bepaald gewicht te dragen. Rollatoren kunnen gemakkelijker voortgeduwd worden dan looprekken, waardoor stappen eenvoudiger wordt. Ze zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis, omdat de voorwielen niet groot of schokabsorberend genoeg zijn voor gebruik buitenshuis.

Driewielige rollatoren, soms “Delta” genoemd, hebben een driehoekig frame met drie grote wielen en handremmen voor betere controle. Omdat ze volledig uitgerust zijn met wielen, zijn ze gemakkelijker voort te duwen, maar kunnen ze minder gewicht dragen dan looprekken. Deze rollatoren zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis, omdat de wielen groter en beter bestand zijn tegen ongelijke grondoppervlakken. Ze kunnen ook binnenshuis worden gebruikt, maar zijn omvangrijker in kleine ruimtes. Veel rollatoren met drie wielen zijn uitgerust met een mand die in het midden op de rollator wordt geplaatst.

Vierwielige rollatoren hebben vier grote wielen met handremmen, die een breder draagvlak bieden dan driewielige rollatoren. Veel modellen hebben een zit of mand in het midden. Ze kunnen worden uitgerust met een zachte of gevoerde zitting. Deze modellen zijn over het algemeen groter en meer geschikt voor gebruik buitenshuis.

Aloverens een loophulpmiddal te kopen, moet je rekening houden met deze criteria: het type steun, je evenwicht, het draaggewicht en je omgeving. Een ergotherapeut kan je persoonlijk advies geven over welk loophulpmiddel het beste past bij jouw behoeften, welke afmetingen correct zijn en het gebruik ervan.