Passionate People

Lifestyle Ideeën en informatie voor mensen


met nood aan ondersteuning.

Op job jacht in een rolstoel

Deel deze inhoud:

Het vinden van een baan is voor niemand eenvoudig, maar rolstoel gebonden zijn, maakt het wel extra ingewikkeld. Laten we zien waar je rekening mee moet houden.

Welke soort job zoek ik?

Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, zoals vervoer van en naar werk, toegankelijkheid van de werkplek en ook die van bijvoorbeeld de toiletten. Hier moet allemaal over nagedacht worden voordat je überhaupt kunt nadenken of je de kwaliteiten hebt voor de vacature. De uitdagingen liggen echter niet alleen op de puur praktische zaken omtrent werknemerschap. Bijna iedere rolstoelgebruiker heeft ooit te maken gehad met negatieve stereotypering. Je kunt alle kwaliteiten in huis hebben voor een baan, maar als je op sollicitatiegesprek gaat speelt er ineens meer mee. Je mogelijke werkgever kan een negatiever beeld hebben van jouw vaardigheden dan de werkelijkheid is. Hen overtuigen van jouw kunnen en je een kans te geven kan een flinke worsteling zijn.

Door al deze uitdagingen voor de rolstoel gebonden werkzoekende is het soms verleidelijk om op te geven en je een leven vol voordelen. Maar zo hoeft het niet te gaan. Met inspanning en vastberadenheid is het mogelijk de strijd te winnen en de geschikte baan binnen te slepen.

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Kennis is de key voor succes bij ieder sollicitatiegesprek en dat geldt dubbel voor iemand met een fysieke beperking. Je moet je niet alleen voorbereiden op de vragen die inhoudelijk over de vacature gaan, maar ook op vragen die te maken hebben met je fysieke beperking. Juridisch gezien mag dit niet. Dus denk goed na over de vragen die de interviewer mogelijk kan stellen, bedenk of je deze wilt beantwoorden en bereid en oefen je antwoorden van tevoren. Wijs erop dat het gesprek over de vacature gaat en dat problemen die te maken hebben met je beperking op te lossen zijn.

Plan je route naar het gebouw waar je zal gaan werken. Wees er zeker van dat je van en naar het pand kunt komen op iedere werkdag, niet alleen op de dag van het sollicitatiegesprek. Check de eventuele moeilijkheden en plan je route daaromheen. De VDAB biedt tewerkstellingsondersteunende maatregelen en kan eventuele extra kosten voor op je werk bekostigen, zoals bijvoorbeeld een aanpassing van de arbeidspost (klik hier voor informatie).

Probeer informatie te vinden over het gebouw waar je zult gaan werken en over de geschiktheid ervan voor een rolstoelgebruiker. Stel mogelijke uitdagingen vooraf vast zodat je al voorbereid bent als je interviewer zijn zorgen erover uit.

Welke jobs zijn geschikt voor rolstoelgebruikers?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Bijna iedere job zou door een rolstoel gebonden persoon gedaan kunnen worden wanneer de kwalificaties toereikend zijn, en ondersteuning ook. Kwalificaties en ervaring is waar het echt om draait en niet of de werknemer al dan niet in een rolstoel zit. Wanneer je ervaring of papieren hebt in een bepaalde sector is het logisch om je zoektocht in die sector te starten voordat je verder kijkt.

Wanneer je verder kijkt, ligt er een wereld aan mogelijkheden. Technologische vooruitgang zorgt voor veel banen in de IT en engineering. Gerelateerde banen, zoals computer programmering en netwerk administratie winnen ook aan populariteit en de meeste kantoorbanen zijn eveneens geschikt.

Als je liever niet op kantoor werkt dan zijn er diverse mogelijkheden. Bijvoorbeeld in creatieve vakken, op locatie voor media projecten en als koerier om er maar een paar te noemen.

Werken van thuis uit, is een andere mogelijkheid. Veel rolstoelgebruikers geven hieraan de voorkeur omdat ze zo flexibel kunnen werken.

De keuze is aan jou en de mogelijkheden zijn steeds maar groeiende. Als er een job is waarvan je zeker weet dat je die aankan, solliciteer dan! Het kan wat doorzettingsvermogen vragen, maar met een goede voorbereiding en zelfvertrouwen kun je de job krijgen die je wilt.

Hierbij alvast enkele tips. Succes!