Passionate People

Lifestyle Ideeën en informatie voor mensen


met nood aan ondersteuning.

Een kleine scootmobiel, of niet?

Als je nadenkt over de term ‘klein’ en dan specifiek een ‘kleine scootmobiel’ is het goed om ervoor te zorgen dat er context is. Omdat de term ‘klein’ subjectief is (jouw mening over ‘klein’ zal anders zijn dan de mijne), is het goed om de opties te verkennen voordat je overgaat tot het maken van een keuze.

Grootte

Om wat context te geven; er zijn veel scootmobielen beschikbaar met grote verschillen in afmetingen. Scootmobielen worden over het algemeen gecategoriseerd in micro/meeneembaar, mini (kan worden gedemonteerd), medium (kan niet worden gedemonteerd) en large.

De Colibri en Leo scootmobiel zijn kleine Invacare voorbeelden als het puur gaat om afmetingen. Het is goed om je te realiseren dat wanneer we de term ‘klein’ gebruiken, we vaak ‘te klein’, ‘strak’ of ‘in beperkte ruimte’ bedoelen. In dit artikel bedoelen we simpelweg ‘klein’ in de context waarin elke andere maat scootmobiel te groot kan zijn voor de persoon, de activiteit of de omgeving.

Overwegingen

Persoon

Eerst en vooral moet een scootmobiel comfortabel zijn en tegelijkertijd de juiste fysieke ondersteuning bieden. Een te grote zitbreedte of -diepte kan een slechte houding bevorderen en rechtop zitten tegengaan. Een goede houding is cruciaal om zowel veiligheid als ondersteuning van gezondheid en welzijn te waarborgen. Het is daarom belangrijk om je lichaamsafmetingen te kennen, inclusief beenlengte, rughoogte en heup- & schouderbreedte (lichaamsafmetingen staan ook bekend als antropometrie).

Activiteit

Het willen hebben van een scootmobiel is meestal om te kunnen deelnemen aan sociale bezigheden of buitenactiviteiten te ondersteunen. Om al dan niet te kiezen voor een kleine scootmobiel moet je dus bepalen waar je de scootmobiel hoofdzakelijk voor zal gebruiken. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om te gaan winkelen met de scootmobiel, dan moet deze in smalle gangpaden kunnen manoeuvreren.

Omgeving

Over het algemeen is de omgeving de belangrijkste reden waarom iemand een kleine scootmobiel overweegt. Direct gekoppeld aan activiteit gaat het hierbij om waar de activiteit waar je aan deel wil nemen zich afspeelt. De scootmobiel kan hierbij invloed hebben op het veilig, onafhankelijk en efficiënt kunnen deelnemen.

Enkele voorbeelden

  1. De intentie om een scootmobiel te gebruiken in en rond het huis.  De afmetingen van de scootmobiel moeten sowieso geschikt zijn voor jouw lichaamsvorm/grootte. Maar ook smal genoeg om door deuropeningen te komen en kort genoeg om toegang te bieden tot kasten/wastafels. En met een draaicirkel die klein genoeg is om manoeuvreerbaarheid binnenshuis te waarborgen.
  2. Het gebruik van een scootmobiel als manier om toegang te krijgen tot sociale activiteiten is ideaal.  Bedenk of de scootmobiel een winkel of gebouw in moet en zo ja, hoe toegankelijk is dat gebouw?  Sommige kleine scootmobielen (zeker niet alle) leveren iets in aan stabiliteit of robuustheid omdat ze zijn ontworpen voor gebruik in stedelijke of vlakke ondergrond. Het is dus cruciaal dat de grootte wordt overwogen in combinatie met andere belangrijke functies op basis het gebruik.

Uiteindelijk kan de grootte bijzaak zijn en moet de geschiktheid echt worden bepaald door het combineren van de afmetingen en behoeften van jou als gebruiker, de activiteiten waaraan je wil deelnemen en de omgeving waarin de scootmobiel gebruikt zal worden.