Passionate People

Lifestyle Ideeën en informatie voor mensen


met nood aan ondersteuning.

Zorgeloos reizen in een rolstoelvriendelijke wagen

Deel deze inhoud:

In de bagageruimte van de meeste wagens past een standaard rolstoel, maar sommige wagens worden speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeftes van mensen met een beperkte mobiliteit en hun hulpmiddelen. Er zijn een aantal van dergelijke wagens op de markt, dus zullen we in dit artikel nagaan hoe deze rolstoelgebruikers kunnen vervoeren.

Rolstoelvriendelijke wagens bestaan in verschillende uitvoeringen. Het voornaamste is dat rolstoelgebruikers kunnen reizen zonder uit hun rolstoel te hoeven. Enerzijds worden een aantal wagens speciaal ontworpen voor rolstoelgebruikers als zijnde chauffeur, terwijl anderzijds heel wat wagens ontworpen worden voor rolstoelgebruikers als zijnde passagier.

 

Indien je problemen ondervindt bij de transfer vanuit je rolstoel naar je autozetel, is het misschien hoog tijd om uit te kijken naar een rolstoelvriendelijke wagen. Mocht je echter nog steeds tevreden zijn van de transfer, dan kun je opteren voor transferzitjes. Daarmee worden de meeste wagens ook rolstoeltoegankelijk.

Hoe kies ik mijn rolstoelvriendelijke wagen?

Bij je zoektocht naar een rolstoelvriendelijke wagen, heb je twee opties: je kunt een gloednieuwe wagen aanschaffen of je kunt kiezen voor een tweedehandswagen. Mocht je op een wagen op het oog hebben die reeds werd aangepast, dan kun je die tweedehands aankopen en zul je bijgevolg veel geld uitsparen. Als je echter een gloednieuwe wagen wenst en die nog moet laten aanpassen, is dit een duurdere investering.

 

Neem alvast volgende vragen in overweging, wanneer je op het punt staat om een wagen aan te kopen. Zo kun je een beter beeld vormen over wat je werkelijk nodig hebt en over wat je graag zou willen:

 

  • Wat zijn de afmetingen van de rolstoel? Is de wagen ruim genoeg om de rolstoel erin te krijgen?
  • Hoe groot ben je als je in de rolstoel zit?
  • Hoe vaak zal je de wagen gebruiken?
  • Bevinden er zich veel verkeersdrempels bij jou in de buurt?
  • Zul je de wagen voornamelijk gebruiken voor korte of lange trips? Bij lange trips is het van groot belang dat je veel belang hecht aan je comfort.
  • Hoeveel passagiers zullen er telkens met je meereizen?
  • Is er voldoende ruimte in parkings, tankstations, enz. om optimaal gebruik te kunnen maken van uw wagen? Zal het mogelijk zijn om de oprijgoot volledig te ontvouwen?
  • Zou je kiezen voor een manuele of voor een automatische versnellingsbak?
  • Heb je nood aan specifieke aanpassingen, zoals bijvoorbeeld extra airconditioning?
  • Dien je extra apparatuur mee te nemen, zoals bijvoorbeeld een zuurstoftank of reservebatterijen?

De meeste rolstoelvriendelijke wagens-beschikken over standaard functies, zoals een ingebouwde oprijgoot of een lift om de rolstoelgebruiker te helpen bij transfers in en uit de wagen. Toegang tot de wagen is, meestal, via de zijdeur of via de achterdeur. De vloer is verlaagd of het dak wordt verhoogd en dit om een maximale verticale ruimte te creeën voor de rolstoelgebruiker voor meer comfort.

De grootte van de wagen die je nodig hebt, hangt af van de afmetingen van je rolstoel en het aantal passagiers die zullen meereizen. Voor een rolstoelgebruiker met een kleine rolstoel en die meestal alleen reist, is een kleinere wagen voldoende dan bijvoorbeeld voor een rolstoelgebruiker met een grotere rolstoel en reizend met het ganse gezin.

Het is nuttig om eens stil te staan bij de indeling van uw wagen. Enerzijds, als de rolstoelgebruiker de passagier is (i.p.v. de chauffeur), zou hij/zij achteraan moeten zitten. Dit kan vaak leiden tot gevoelens van uitsluiting, zeker als je vrienden vooraan zitten. Anderzijds is dit wel de goedkoopste oplossing. Je kunt wel steeds je wagen laten aanpassen, opdat je vooraan zou kunnen zitten, maar hieraan hangt natuurlijk een prijskaartje vast.

 

Op de website van het VAPH kun je meer informatie terugvinden over het aanpassen van de wagen.